Led žarnice, sijalke

Žarnice z žarilno nitko – volframove žarnice

Žarnica deluje na principu segrevanja. V tokokrog spustimo napetost in zaradi upornosti volframove nitke ta zažari in oddaja svetlobo. Stanski produkt ali izguba je toplota. Zaradi visoke temperature se prižganih žarnic ne smemo dotikati. Pri tej žarnici se 95% energije porabi za toploto in le 5% za svetlobo.

Halogenske žarnice

Žarnica deluje na principu segrevanja, žarilna nitka je volframova, enako kakor pri klasični žarnici. Vendar zaradi drugačne sestava plina v žarnici dobimo pri isti moči do 20% večji izkoristek in bolj belo barvo. Življenjska doba te žarnice je 2x daljša od navadne.  Zaradi visoke temperature se prižganih žarnic ne smemo dotikati. Poraba je enaka kakor pri navadni žarnici, le svetilnost je večja. Torej pri manjši moči žarnice dobimo večjo svetilnost. Od tod ugotovitev da so varčne do 30%.

Varčne žarnice

Deluje na principu elektronov ki vzbudijo pare živega srebra v cevkah ki so premazane s fluorescenčno fosforjevo soljo, ki zažari v beli svetlobi. Prednost te žarnice je v nižji porabi električnega toka - do 80%, daljši življenski dobi in manjših toplotnih izgubah. Slabosti so v visokih elektromagnetnih poljih, migetajoča svetloba, nevaren odpadek. Svetlobni učinek s časom popusti. Življenska doba se krajša z številom vklopov in izklopov.

Led žarnice 

Led žarnica je v bistvu »dioda, ki izžareva svetlobo«. Pri diodi teče električni tok vedno od + proti – in nikoli v obratni smeri. Led žarnica zasveti kadar je vključena in se proizvajajo fotoni. Led žarnice imajo zelo malo porabo energije, ker se skoraj ne segrevajo. Leča se segreje na okoli 25 stopinj celzija, hladilni element pa na okoli 50 stopinj celzija. Poraba energije je tako do 7x manjša kakor pri klasičnih žarnicah. Življenska doba te žarnice je do 30x daljša od navadne žarnice. Trenutna tehnologija pa že omogoča da lahko dobimo bilo katero svetlobno barvo pri led žarnicah, rumena, bela, industrijsko bela ali RGB.

Razvrsti po:
Prikaži:
0528-003 Led disco svetilka, žarnica
                         Led disko ..
0529-003 Led disco svetilka, žarnica
                        Led disco svetil..
Prikazujem 1 do 2 od 2 (1 strani)